Cover Image

5 dań, których koniecznie należy spróbować podczas pobytu w Beskidach

Polska jest krajem, który ma turystom wiele do zaoferowania. Oprócz sielskich krajobrazów i bogatej architektury miast poszczególne regiony naszego kraju wyróżniają się też bogactwem tradycji przejawiających się nie tylko w kultywowanych zwyczajach, ale przede wszystkim w kuchni. Jednym z takich charakterystycznych regionów jest Beskid Śląski. To tam poza pięknem górskich pasm na przyjezdnych czekają specjały regionalnej kuchni, które przyrządzane według tradycyjnych receptur stanowią niebiańską ucztę dla podniebienia. Wśród miejsc oferujących klasyczne dania Beskidu wymienić można góralską karczmę Kolibę pod Czarcim Kopytem, która od lat cieszy się uznaniem wśród mieszkańców Ustronia i przyjezdnych zwiedzających tę część Polski.

Regionalne dania Beskidu – czyli co trzeba spróbować będąc w okolicach

Zwiedzając Beskid Śląski, nie można zrezygnować z możliwości spróbowania tradycyjnych potraw, które od lat królują na stołach miłośników staropolskich smaków. Niewątpliwie obowiązkiem każdego turysty jest skosztowanie regionalnych serów. Sery produkowane z owczego mleka są symbolem gór. Przyrządzane na różne sposoby i podawane w różnych kombinacjach smakowych na zimno i na ciepło stanowią podstawę zakąsek każdej karczmy góralskiej. Po spróbowaniu takiego specjału i zaspokojeniu pierwszego głodu przychodzi czas na zjedzenie tradycyjnej zupy przygotowywanej z polskich produktów. Wśród klasycznych zup Beskidu wymienia się:

  • kwaśnicę – przyrządzaną z kiszonej kapusty i mięsa wieprzowego,
  • polewkę – czyli tzw. zabielaną zupę, przygotowywaną na mięsno-warzywnym wywarze z dodatkiem śmietany lub mleka,
  • czoskulę – której wedle tradycji bazą jest zalany wrzątkiem chleb żytni z dodatkiem masła, pieprzu, soli i dużej ilości polskiego czosnku,
  • żurek – przyrządzany na zakwasie i podawany w chlebie,
  • flaki wołowe – gotowane na rosole z dodatkiem masła i mąki.

Po zjedzeniu zup kolejnym przystankiem jest danie głównie, którego podstawą są mięsa lub ryby takie jak np. klasyczny smażony pstrąg. Za tradycyjne beskidzkie dania główne uznaje się pierś z kaczki przyrządzaną z jabłkami i żurawiną, pierś z gęsi w sosie własnym czy polędwice wołowe podawane z aromatycznymi sosami czosnkowym lub chrzanowym. Dużym uznaniem w regionie cieszy się także dziczyzna w postaci pieczeni z jelenia, gulaszu z mięsa sarniego czy polędwic z dzika. Doskonałymi dodatkami do mięs są natomiast kluski śląskie i gałusze. Nie można również zapominać o zasmażanej kiszonej kapuście czy buraczkach. Regionalnymi specjałami są też placki ziemniaczane podawane ze śmietaną, gulaszem lub szpyrkami nazywanymi też wyrzoskami (tłustymi kawałkami boczku lub okrawkami mięs).

Wróć

Nasze sale

Sala I
"KOMINKOWA"
Sala II
"PYSK DIABŁA"
Sala III
"PODZIEMNA GROTA"
Letni ogród
"Słodka dziurka"

Projekt oraz realizacja: Bielska Fabryka Stron www.efabryka.net | Polityka cookies | Logowanie